Шарпланинско кравјо сирење
Се произведува од квалитетно кравјо млеко од Шарпланинско – Полошко планински регион со комбинација на стара традиција, современа технологија и опрема. Традиционалното бело саламурено сирење се произведува од свежо пастеризирано кравјо млеко со додаток на уникатна стартер култура, сирило и сол. Поминува низ период на созревање од најмалку 45 дена. Содржи квалитетни атрибути како кремаст вкус, трошлива текстура, слабосолен вкус. Погодно за сите ладни или топли рецепти кои содржат сирење.
| Нутритивни вредности | Вредности за 100g производ |
|---|---|
| Калории | 1140kJ / 275kcal |
| Масти 23.0g - од кои заситени 14.0g | 851kJ / 207kcal 518kJ / 126kcal |
| Јаглехидрати 2.0g - од кои шеќери 2.0g | 34kJ / 8.0kcal 34kJ / 8.0kcal |
| Протеини 15.0g | 255kJ / 60kcal |
| Сол 3g |



