Шарпланинско биено сирење

Биено сирење претставува традиционално сирење со стандардизирана технологија на производство. Произведено е од природно пастеризирано кравјо млеко од поднебјето на Шара каде нивото на испарливите компоненти делуваат на биохемискиот процес на производот. Жолтеникавата боја, тврдата текстура, пријатниот мирис, солениот вкус како и различната големина на случаен распоред на „окца“ кои се видливи на пресекот се главните карактеристики на Биеното сирење.

Нутритивни вредностиВредности за 100g производ
Калории1481kJ / 356kcal
Масти 26.7g
- од кои заситени 17g
988kJ / 240kcal
629kJ / 153kcal
Јаглехидрати 4g
- од кои шеќери 4g
68kJ / 16kcal
68kJ / 16kcal
Протеини 25g425kJ / 100kcal
Сол 5g
bieno-sirenje-500
Шарпланинско биено сирење – 500gr.
sarplaninsko-bieno-750
Шарпланинско биено сирење – 750gr.
Шарпланинско биено сирење – 4kg.
Шарпланинско биено сирење – 8kg.