Шарпланински кашкавал

Кашкавалот му припаѓа на семејството “pasta filata” и е произведен со месење и растегнување на тазето баскија во топол солен раствор. Познат како “Чедар на Балканот” поради сличноста во вкусот, како и мазната површина со типично бледо – жолта боја. Природното пастеризирано кравјо млеко од пределите на Шара и стартер културите се предуслови за добар вкус и главните карактеристики на кашкавалот. Со полутврда текстура и благо млечен вкус со навестување на путер, еластична текстура, без никаков несакан вкус. Погоден е за предјадење, пица и бели пецива, во комбинација во месо.

 

Нутритивни вредностиВредности за 100g производ
Калории1444kJ / 348kcal
Масти 28g
- од кои заситени 17g
1036kJ / 252kcal
629kJ / 153kcal
Јаглехидрати 3g
- од кои шеќери 3g
51kJ / 12kcal
51kJ / 12kcal
Протеини 21g357kJ / 84kcal
Сол 3g
kaskaval-500
Кашкавал – 500gr.
Кашкавал – 2.5kg.
Кашкавал – 9kg.