Шарпланински кашкавал
Кашкавалот му припаѓа на семејството “pasta filata” и е произведен со месење и растегнување на тазето баскија во топол солен раствор. Познат како “Чедар на Балканот” поради сличноста во вкусот, како и мазната површина со типично бледо – жолта боја. Природното пастеризирано кравјо млеко од пределите на Шара и стартер културите се предуслови за добар вкус и главните карактеристики на кашкавалот. Со полутврда текстура и благо млечен вкус со навестување на путер, еластична текстура, без никаков несакан вкус. Погоден е за предјадење, пица и бели пецива, во комбинација во месо.
| Нутритивни вредности | Вредности за 100g производ |
|---|---|
| Калории | 1444kJ / 348kcal |
| Масти 28g - од кои заситени 17g | 1036kJ / 252kcal 629kJ / 153kcal |
| Јаглехидрати 3g - од кои шеќери 3g | 51kJ / 12kcal 51kJ / 12kcal |
| Протеини 21g | 357kJ / 84kcal |
| Сол 3g |


