Полошко сирење
Полошко се произведува со висока пастеризација на природно кравјо млеко од Шарпланинско – Полошкиот регион, користејки посебен технолошки процес. Производот се карактеризира со цврста текстура и како полу-тврдо саламурено сирење погодно е за рендање. Најзабележана е неговата употреба во салати, тестенини и како предјадење.
| Нутритивни вредности | Вредности за 100g производ | 
|---|---|
| Калории | 1224kJ / 295kcal | 
| Масти 24.5g - од кои заситени 16g  | 906kJ / 220kcal 592kJ / 144kcal  | 
| Јаглехидрати 2g - од кои шеќери 2g  | 34kJ / 8kcal 34kJ / 8kcal  | 
| Протеини 16.7g | 284kJ / 67kcal | 
| Сол 4g | 

